Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2016 12:13 - Проф. Николай Стойков с юбилеен авторски концерт на Камерния фестивал
Автор: ipolitan Категория: Музика   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0



52-рият Международен фестивал на камерната музика отрежда втората празнична вечер от богатата си програма  (12 юни, 20 часа) на юбилея на проф. Николай Стойков. 80-годишният Маестро ще припомни на ценителите на високото изкуство как сглобява, по собствените му думи, „в мелодии шума на дърветата, пеенето на птиците, мълчанието на камъните, изографисаните порти, величието и падението на човека… как достига до сливане с философията на фолклора, за да се докосне до космическия Разум, песнопенията на Йоан Кукузел, минорните опуси на Моцарт, тъжните стихове на Дебелянов…“

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, Анатоли Кръстев – виолончело, Ромео Смилков – пиано, Анна Барбудева – сопрано, Здравка Колева – арфа, и Цветелина Борисова – пиано, ще представят от фестивалната сцена в Етнографския музей творби на композитора Николай Стойков от различни етапи, включително и премиерни. Специалистите характеризират Маестро Стойков като уважаван композитор с ярък индивидуален стил и специфични изразни средства, основани на българския фолклор. На музикалната публика е известно и богатото творчество на юбиляря в областта на хоровата, сценичната и симфоничната музика, а също и в сферата на обработката на български автентичен фолклор. Негови произведения са звучали и звучат в Англия, Холандия, Германия, Полша, Чехия, Белгия, Русия, Япония и др. С негови песни български хорове са спечелили над 32 награди на международни конкурси. Освен че е автор на пособия за обучението на студентите от фолклорните специалности в АМТИИ – Пловдив, проф. Стойков е издал и книгите „Пред огледалото”, „Без ноти”, „Al niente”, „Appassionato”, „Статии, студии, интервюта”.

На концерта ще има специални поздравления от студенти и творчески колективи от АМТИИ, където юбилярят е професор  от 1987 г. Проф. Стойков е сред създателите на специалността „Народни инструменти и народно пеене“, а впоследствие и на специалността „Дирижиране на народни състави“; бил зам.-ректор и декан на факултета „Музикален фолклор, хореография и изобразителни изкуства” в АМТИИ – Пловдив. А заедно с Кирил Дженев е един от основателите на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Почетният гражданин на Пловдив, академикът на Българската академия на науките и изкуствата Николай Стойков е отличаван с орден „Кирил и Методий“ І и ІІ степен, двукратно с наградата „Пловдив“, с „Кристална лира” на СБМТД, с академичната награда на АМТИИ – Пловдив „Медения чан“.

Както за всички концерти от афиша на 52-ия МФКМ, така и за следващия – на млади украински виртуози (13 юни, понеделник, 20:00 часа), билетите се продават на Главната (на касата в Билетния център) и преди концерта на входа на Етнографския музей.


image



ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ipolitan
Категория: Забавление
Прочетен: 268602
Постинги: 125
Коментари: 49
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол